Per 1 januari 2021 heeft VNG de regels voor het cliëntervaringsonderzoek Wmo (CEO Wmo) aangepast.
Dit betekent dat gemeenten zelf de onderzoeksmethoden voor de CEO Wmo mogen bepalen. Dat biedt mooie kansen, want daardoor kunnen gemeenten veel specifieker inspelen op de informatiebehoefte die zij zelf hebben, maar ook op de leefwereld van hun eigen Wmo-cliënten.
Stel dat je bijvoorbeeld op basis van de Wmo vanuit jouw gemeente ondersteuning krijgt in de vorm van huishoudelijke hulp. Er is natuurlijk altijd een kans dat je als cliënt helemaal niet tevreden bent over deze hulp. Hoe laat je dat weten aan je gemeente? En dat geldt natuurlijk ook wanneer je juist heel erg blij bent met jouw hulp en je dat wilt delen. Doe je dat het liefste door een online een vragenlijst in te vullen of ben je niet zo handig met computers en wil je een papieren vragenlijst ontvangen? Misschien vind je het wel heel belangrijk om je verhaal persoonlijk aan iemand vertellen.
De nieuwe regels van de VNG voor cliëntervaringsonderzoeken spelen hierop in.
Inwonersperspectief binnen de Wmo
Het in kaart brengen van de ervaringen van inwoners met een Wmo-voorziening is natuurlijk niet nieuw. Sinds 2015 zijn gemeenten al verplicht om in ieder geval een set van tien verplichte vragen stellen aan hun inwoners. Alhoewel iedere gemeente dezelfde vragen stelt, waardoor het makkelijk is om hen onderling te vergelijken, brengt dat ook nadelen met zich mee. Eén daarvan is dat de uitkomsten heel algemeen zijn en betrekking hebben op álle cliënten en alle Wmo-voorzieningen. Het is niet te achterhalen hoe één specifieke voorziening scoort. Voor het formuleren van verbeterpunten en het optimaliseren van processen is deze informatie dus lang niet toereikend.
De nieuwe VNG-regels zorgen dat gemeenten het inwonersperspectief nadrukkelijker op de agenda kunnen zetten en dat verbeteringen in de werkwijze kunnen worden doorgevoerd. Gemeenten kunnen de verhalen van inwoners nu op een meer aansprekende manier terugkoppelen aan de gemeenteraad of aan andere inwoners. Daarnaast voelen Wmo-cliënten zich werkelijk gehoord als ze hun verhaal kunnen vertellen.
Methode sluit aan op doelgroep
Als Meezo pleiten we natuurlijk al langer voor een cliëntervaringsonderzoek dat verder gaat dan de standaard vragenlijst. We zijn dan ook verheugd over de nieuwe regels, die meer mogelijkheden bieden op dit gebied! We zien er naar uit om gemeenten te begeleiden in dit proces.
Heeft jouw gemeente ook behoefte aan meer informatie over de tevredenheid van de Wmo-cliënten? Wil je zoveel mogelijk grip op de kwaliteit en beleving in de uitvoering van specifieke Wmo-voorzieningen?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!
Comments are closed.